Darsana

 
 
 
 

Nevhodné kombinácie potravín


V ájurvéde sa na nekompatibilné alebo nevhodné kombinácie potravín pozeráme  z viacerých uhlov a je ich niekoľko druhov. Niektoré potraviny sú nekompatibilné svojou povahou/kvalitou (gunou) a spôsobujú problémy po požití, pretože sú ťažké, zvyšujú dóše, narúšajú ich funkcie a to postupne vedie k rôznym ochoreniam.

Niektoré z týchto potravín sú samé o sebe zdraviu veľmi prospešné, keď sú konzumované samostatne. Ale akonáhle sú konzumované súčasne s inými potravinami v určitý čas, sú pripravené určitým spôsobom a postupom, za použitia určitého náradia a ochutené určitou kombináciou korenín, môžu namiesto pozitívneho úžitku spôsobiť rôzne zravotné komplikácie. Patrí sem kombinácia substancií, ktoré napríklad nemajú vzájomnú afinitu (súznosť). Tieto potraviny nie sú kompatibilné v spoločnom procese trávenia, namiesto premeny na výživu sa chemickými reakciami pri trávení menia na toxíny, narúšajú funkciu tkanív, zvyšujú dóše a narúšajú trávenie a komplikujú vylučovanie odpadových látok. Čo nielen, že smeruje k roznym diagnozám, ale často krát aj ku komplikovanemu stanoveniu diagnózy, lebo ochorenia sú už plne prepuknuté a dóše sú schopné na seba preberať vlastnosti dalších dvoch dóš, ciže aj samotná liečba nemusí hneď z úvodu vykazovať výsledky, lebo sa nelieči pravý zdroj ochorenia ale sekundárny.
 

Príklad z praxe:

Praskanie kĺbov vôbec nemusí byť následkom vysýchania maziva v kĺboch, čiže ako sa často zjednodušene tvrdí, že je to dôsledok opotrebenia pohybom a vekom, ale dôsledkom zvýšenej váty, ktorá z čreva, ktoré bolo neustále vystavované zápche a vetrom z nesprávne nakombinovanej potravy a nedobre fungujúceho trávenia, sa postupne začne presúvať do iných častí tela. Postupne vyplní oslabené miesta svojimi vlastnosťami, číže suchosťou, drsnosťou a  chladom, a prejavuje sa to najprv ako stuhnuté miesto, neskôr praskanie, bolesť a môže nakoniec po rokoch vyústiť do reumy. Číže treba dať do poriadku trávenie, pacifikovať vátu cez správne nakombinovanú potravu a režim, aby nevznikali plyny a bolesti v kĺboch odídu. Toto je pohľad ájurvédy :)

Navyše komplikácie vznikajú nielen z nesprávnej kombinovaných potravín, ale pramenia z rôznych okolnosti a podmienok, ktoré sprevádzajú či už prípravu jedla, alebo nejakým spôsobom súvisia s konzumáciou potravín, sú to napríklad:

1, nevhodná diéta v určitom podnebí – napr. konzumácia potravín s vysokým obsahom vody, olejnatých a studených jedál vo vlhkom prostredí
2, nevhodná diéta počas určitej sezóny – napr. studená a ľahká strava v zime
3, strava neprimeraná sile trávenia daného jedinca – ťažka, olejnatá, studená a sladká strava konzumovaná osobou so slabým trávením
4, nevhodný pomer kombinovaných substancií – ghí a med v rovnakom množstve a pomere pracujú ako jed, ale konzumácia ghí a medu v malom množstve a inom pomere pôsobia ako nektár
5, nevhodná diéta na základe zvykov daného jedinca – napr. konzumácia pšenice a jačmena, ak jedinec v ten istý deň a každý deň konzumuje aj ryžu
6, nevhodná diéta podľa predominantých dóš – ak Vata jedinec konzumuje vatu-provokujúce potraviny a to isté aj u Pitta a Kapha jedinca
7, nevhodná diéta vyplývajúca z postupov varenia – napr. varenie potravy kyslej chuti v medených alebo mosadzných nádobách
8, nevhodná diéta podľa potencie potravín – konzumácie studených a teplých jedál súčasne, alebo kombinácia ovocia s mliekom, jogurtom alebo cmarom (ayran, lassi, buttermilk)
9, nevhodná diéta s prihliadnutím na vylučovacie návyky – ak má jedinec spomalenú perilstatiku (pohyby čriev)., t.j. problematické vylučovanie stolice kvôli zvýšenej vate v čreve - takýto jedinci trpia zápchou a stolica sa vylučuje ťažko. Kapha jedinci majú mierne pohyby v črevách, aj napriek tomu, že vylučovanie prebieha, je stále sprevádzané určitou obtiažnosťou. Pre takýchto jedincov nie je vhodná ľahká suchá a zápchu-vyvolávajúca vata/kapha provokujúca strava. Na druhej strane, Pitta jedinci majú bezproblémové a ľahké vylučovanie, preto je pre nich nie je vhodná štipľavá a laxatívna strava.
10, nevhodná diéta podľa fyzickej konštitúcie – napr. keď obezni ludia konzumujú ťažké a olejnaté jedlá, a suché a ľahké jedlá jedia vychudnutí ľudia
11, nevhodná diéta z pohľadu čašu a režimu - napr. jedenie pred rannou toaletou, jedenie keď necítime hlad, nejedenie v čase hladu, konzumácia jedla počas chôdze, za volantom, pri pozeraní TV, postojačky a podobne.
12, strava, ktorá porušuje pravidlá zdravého stravovania sa - napríklad: nepite studenú vodu po jedení ghí (ghí musí byť vždy nasledované teplou tekutinou), necvičte/nemajte pohlavný styk  po jedle, nepite studenú vodu po konzumácii jedla obsahujúceho pšenicu alebo jačmeň, nepite tekutiny pred a po jedle, iba malé množstvo počas jedla
13, nevhodná diéta vyplývajúca zo štádia a podmienok varenia – konzumácie neuvareného alebo nedovareného jedla, jedlo varené v špinavej nádobe, použitie špinavých neumytých potravín a pod.
14, nevhodná diéta pôsobiaca na chute - nútenie sa/alebo niekoho iného jesť jedlo, ktoré nemá dotyčná osoba rada, jedenie delikátneho jedla bez záujmu a pod.
15, nevhodná diéta vyplývajúca z vlastností jedla: jedlo bez chuti, alebo zlej chuti, alebo chuti, ktorá bola zmenená
16, nevhodna diéta uvedená v klasických textoch, t.j. jedlo konzumované proti dietickým pravidlám. 

Príklady nevhodných kombinácii:

- Vajcia a: mlieko, syr, jogurt, banány, melón, fazula, mäso, ryba
- Ghí a: rovnaké množstvo medu, studená voda, skladovanie ghí v mosadznej nádobe dlhšie ako 10 dní
- Mlieko a: všetky druhy ovocia najmä kyslé, kvasený chlieb, jogurt, ryby, mäso, zelený a surový šalát, všetky druhy malých fazuliek (typu mungo, čierne, hnedé), kokos, soľ, olej, kyslé jedlá, víno
- Ovocie a: vždy konzumovať samostatne, nekombinovať spolu s iným jedlom a nekonzumovať na konci jedla ako dezert
- Horčicový olej a: hríby
- Fazule: ovocie, vajcia, mlieko, jogurt, syr, ryby, mäso
- Studená voda: ghí, olej, teplé mlieko a horúce substancie, melón, guava, uhorka
- Horúca voda a horúce nápoje: med, zmrzlina a iné studené substancie
- Med: olej, tuk, hrozno, reďkovka, veľmi horúca voda, mlieko a horúce substancie, cukor. Zahrievanie medu nad 40 stupňov je zakázané a toxické. Nepoužívať med na pečenie a varenie.
- Jogurt s: ryžovým pudingom, mliekom, cottage syrom, horúcim jedlom alebo horúcimi substanciami, uhorka a melón.
- Ryžový puding/ kaša s kyslými jedlami, ryža s octom.
- Nočné plody (paradajky, baklažán, zemiaky): uhorky, mliečne produkty, melóny
- Ryba a mlieko
- Pečená ryba s korením pippali/dlhé čierne korenie
- Mäso: mliečne výrobky, ovocie, ocot, med
 
 

A ešte na záver. Koľko jedla by sme mali v rámci jednej porcie zjesť? Žalúdok je rozdelený  na štyri štvrtiny. Dve štvrtiny by mali by zaplnené potravou, jedna štvrtina tekutinou a jedna štvrtina prázdna, aby mohli všetky subdóše (samana vata, pacaka pitta,  kledhaka kapha) spolu s pránou pracovať na správnom trávení jedla. Nezabudnite na príjemnú a čistú atmosféru a plne sústredenie sa a vychutnávanie si jedla (nie čítanie novin alebo listovanie v telefóne). Pre všetky konštitúcie platí, že najhlavnejšie jedlo dňa je obed, pretože vtedy (medzi 11h a 13h)  je sila tráviaceho ohňa najsilnejšia. Medzi jednotlivými jedlami by mali by 4-5-6 hodinové prestávky, záleží od typu jedla a typu trávenia jedinca. Pokiaľ sú dodržané všetky uvedené pravidlá, tak potrava bude bez problémov plemená na výživu, ktorá bude distribuovaná cez všetky kanály do všetkých tkanív, orgánov a buniek a jej konečným výsledkom je pevné zdravie, imunita, vitalita, čistá myseľ, šťastný život. Tým sa potvrdzuje stará známa pravda, že jedlo môže byť liekom, ale aj jedom a že sme tým, čo jeme.