Darsana

 
 
 
 
 
 

Pitta je princíp asimilácie, premeny a trávenia. Naše telo prijíma a spracováva nielen potravu, ale aj informácie a myšlienky zo sveta okolo nás. Medzi trávením, spôsobom myslenia a povahou existuje úzka súvislosť. Pitta rozhoduje o metabolizme, zraku, pleti, telesnej teplote, ale aj o inteligencii a emóciách. Pitta riadi trávenie potravy a nápojov, premenu živín, v organizme a tiež spracovanie myšlienok a nápadov v mysli. Ovplyvňuje funkciu zraku. Zabezpečuje telesnú teplotu.  

Charakteristika konštitučného typu Pitta:

Čisté pitty sú štiplavej chuti, čo ich činí náruživými, horkokrvnými a výbušnými. Bývajú stredne vysokej postavy, primeranej svalovej hmoty, váhy a výdrže. Majú svetlú pokožku, ktorá na slnku, pri fyzickej námahe, ale i pri zahanbení sa, rýchlo začervená. Ľahko sa na slnku spália, obvykle majú veľa pieh a znamienok. Vlasy bývajú väčšinou rovné a svetlé, majú sklon k vypadávaniu. Každý, kto má prirodzene ryšavé vlasy, je aspoň z časti pitta. Majú veľké bystré oči, ostré rysy tváre. Ľudia typu pitta sa rýchlo spotia, pretože v sebe udržujú veľa tepla. Vysoká koncentrácia kyslej a slanej chuti zaisťuje, že majú stále dobrý apetít. Intenzita ohňa im dáva záľubu v jedle a konfrontácií pokiaľ jedlo vynechajú, nahromadí sa v nich zloba, ktorú si vybúria na neopatrnom okolostojacom. Majú radi každé jedlo, vyžadujú pravidelnú stravu a obvykle majú veľmi dobré trávenie. Stolicu mávajú redšiu a zápchou trpia len vzácne.

Vnútorný oheň im prepožičiava taktiež bystrú myseľ. Pitty sú zamerané na cieľ, majú bystrý intelekt, výbornú pamäť, rýchlo sa učia a vládnu organizačnými schopnosťami. Niekedy sú konfliktní. Majú zmysel pre humor. Pitty nemajú príliš trpezlivosti s pomalejšími a menej rozhodnými jedincami. Dobre spia, pretože cítia, že je to prospešné, pokiaľ sa však príliš ponoria do svojej práce, nemôžu v noci zaspať. Intenzitu a súťaživosť vkladajú do všetkého čo robia, či im už ide o prácu či o zábavu. Štiplavá chuť ich ľahko popudí a rozčúli, aj keď navonok sa ovládajú.

Pitta sídli prevažne v tenkom čreve, tiež však v žalúdku, pečeni, žlčníku, slezine, šedej mozgovej hmote, očiach a koži. Jej zvýšenie je teda najprv viditeľné v týchto častiach tela. Bežné pittové problémy sú pálenie žáhy, prekyselenie, riedka stolica alebo hnačka, nadmerné potenie, pocity pálenia, zápaly, kožné problémy, poruchy videnia, mdloby a závraty. Pitta sa veľmi rýchlo dostane do nerovnováhy pri nadmernom užívaní pálivých, kyselých, slaných a horúcich potravín a nápojov, alkoholu, a čohokoľvek, čo spôsobuje pocit pálenia. “Ohnivé” emócie ako hnev, žiarlivosťa a podráždenosť, a takisto nadmerné opaľovanie sa, sauna či nepravidelné stravovanie majú na Pittu neblahý vplyv.

Odporúčanie ľuďom konštitúcie Pitta:

Aby si človek udržal Pittu vyváženú, potrebuje zaviesť jej opačné vlastnosti do svojho jedálnička, spôsobu stravovania a taktiež životného štýlu. Na vyrovnanie pittových kvalít ako je horúca, ostrá, prenikavá a mobilná je potrebné aby sa človek udržiaval v pohode, pokoji a chládku – jak fyzicky tak aj psychicky. Pittový človek by sa mal vyhýbať prílišnému opaľovaniu, hlavne s prázdnym žalúdkom. Taktiež cvičiť by mal počas chladnejšej časti dňa, teda skoro ráno alebo večer. Pittový ľudia všeobecne majú veľmi silné trávenie, a preto by nikdy nemali vynechávať jedlo. Ak budú odďalovať jedlo až kým budú príliš hladní, môže to u nich spôsobiť pálenie žáhy a bolesti hlavy. Vylučovanie by malo byť pravidelné každý deň, aby sa vyhli tomu, že sa nahromadené toxíny (áma) zmiešajú s pittou (veľmi častá príčina rôznych druhov krvácania a mnohých kožných problémov). Na udržanie pravidelného vylučovania a taktiež podporu trávenia je pre pittového človeka vhodné pravidelné užívanie jednej lyžičky prášku Amalaki, spolu so šálkou vlažnej vody večer pred spaním.

Pretože jedným z hlavných sídiel Pitty je koža, pittový ľudia majú veľmi citlivú kožu náchylnú k spáleniu, akné, ekzémom, vyrážkam či žihľavke. Na upokojenie kože by mali používať prirodzene chladiace preparáty (oleje, mydlá a šampóny) z kokosu, ruže, santalového dreva, či nímu. Mali by sa vyhýbať akýmkoľvek chemikáliám, ako v čistiacich prostriedkoch a mydlách, tak v potrave ktorú prijímajú, pretože chemikálie sú príliš prenikavé a horúce. Odev by mal byť voľný, vyrobený z prírodných textílií, ako je hodváb a bavlna. Pittoví ľudia by vždy mali ísť do postele pred desiatou a vstávať o piatej – šiestej ráno. Oni však naopak milujú do polnoci čítať, a až potom ísť spať, čo zvyšuje Pittu ešte viac. Na podporu hlbokého spánku je pre nich vhodná šálka teplého mlieka so štipkou kardamónu pred tým, než idú do postele. Pomáha tiež ľahká auto-masáž pokožky na hlave a šliap kokosovým olejom. Tiež je vhodné nakvapkať 1-2 kvapky santalového oleja pod vankúš, čo pomôže rozbúrenú Pitta dóšu upokojiť.

Vzhľadom k tomu, že Pittoví jedinci majú tendenciu byť veľmi cieľavedomí a taktiež perfekcionisti, je pre nich zvyčajne dosť ťažké odtrhnúť sa od práce. Mali by sa preto snažiť udržiavať rovnováhu medzi prácou a dobou odpočinku, a vyhradiť si aspoň 30 minút denne na meditáciu, jógové asány a chladiace typy pranayám ako sú Šitali alebo Šitkari.

Stravovacie doporučenia:

Každý, kto má pittovú konštitúciu alebo zvýšenú Pittu by mal jesť prevažne potraviny sladkej, horkej a trpkej chuti, a minimalizovať slanú, kyslú a štipľavú. Deň by mali začať ryžou uvarenou v mlieku, vhodné sú však tiež pšenica, kukurica a ovsené vločky. Ako aj u iných dóš, hlavné jedlo dňa by mal byť obed, pretože v tom čase je náš “tráviaci oheň” najsilnejší. Čo sa týka zeleniny, pittoví ľudia by sa mali vyhýbať nadmernému užívaniu cibule, cesnaku, paradajok a špenátu. Pokiaľ ide o ovocie, vhodné sú zrelé a sladké druhy, mali by však z jedálnička vylúčiť citrusové plody a akékoľvek iné, kyslé druhy ovocia. Obilniny ako je jačmeň, ovos, pšenica a basmati ryža sú veľmi dobré na vyváženie Pitta dóši, rovnako ako aj strukoviny – fazuľa, mungo fazuľky, cícer, sója a produkty zo sóje. Mlieko, ghí a cmar sú tiež vhodné, avšak striedmosť by mala byť v užívaní kyslej smotany, jogurtu a syrov. Ako náhrada za jogurt je vhodné “lassí” – nápoj pripravený vyšľahaním jogurtu a vody (1:1) a pridaním buď trošky prírodného cukru alebo soli, a rôznych trávenie podporujúcich korenín (zázvor, kardamom, kumín, mäta, atď.). Oleje by tiež mali byť jedené s mierou. Sezamovému, arašidovému, mandľovému a horčičnému oleju sa treba vyhýbať, pretože sú príliš zahrievajúce. Najvhodnejšie korenia pre Pittu sú tie, ktoré podporujú trávenie, avšak na telo majú chladiaci účinok. Medzi ne patria koriander, koriandrová vňať, kardamom, kumín, fenikel, mäta a malé množstvá čerstvého zázvorového koreňa. Čili, kajenskému koreniu, horčičným semienkam, klinčekom a sušenému zázvoru je potrebné sa vyhýbať.

Farby a drahé kamene ako terapia:

Najvhodnejšie farby na schladenie pitty sú biela, zelená, modrá a fialová. Pittoví ľudia by sa mali vyvarovať noseniu zahrievajúcich farieb ako je červená, žltá a oranžová. Medzi drahé kamene ktorá upokojujú pittu patria perly, biely koral a opál. Najvhodnejšie éterické oleje sú santalové drevo, ruža a khus.