OVOCIE A ZELENINA
ANALÝZA POTRAVÍN PODĽA ÁJURVÉDSKEJ DIETIKY
Ovocie je vo všeobecnosti sladké, kyslé a niekedy trpké chuťovo, chladivé energiou (virija) a sladké v po-počas trávenia (vipaka). Redukuje (znižuje) vatu a pittu a zvyšuje kaphu. A takisto aj redukuje, znižuje, tráviaci oheň, resp oslabuje tráviacu schopnosť. Veľa sladkých štiav, špeciálne s jedlom, tvorí amu a agravuje kaphu.
Ovocie zaháňa smäd, osviežuje, je laxatívne a čistí krv. Je jemne prečisťujúce a vyživujúce, a iba v nadmernom množstve tvorí toxíny v systéme. Tvorí rasu – plazmu, čistí krv a v nadbytku môže mať redukčný efekt na ďalšie tkanivá v poradí. Prináša ľahkosť a čistotu do tela.
Ovocie je veľmi sattvické dokonca až spirituálne svojou povahou, asi najviac zo všetkého typu jedla, prináša ľahkosť, jasnosť, harmóniu a spokojnosť. Zvyšuje inteligenciu a zmysel pre harmóniu a prospieva meditácii. Ale na druhej strane, nás nestimuluje k mentálnej práci alebo štúdiu.
Svojou chladiacou a ľahkou vlastnosťou, môže mať rozptylný (spacing out) efekt na našu myseľ. Nemusí byť dostatočne posilňujúce pre tých, ktorí vykonávajú fyzickú prácu alebo majú silnú dôležitú úlohu v sociálnej oblasti a interakciách. Celkovo môže rozpúšťať našu auru, robí nás viac senzitívnejšími, ale aj fyzicky zraniteľnými, hlavne ak žijeme vo veľkých mestách a žijeme hektický životný štýl. Navyše, nemusí byť dostatočne zaťažujúce pre Vata jedincov alebo jedincov s problematickou vatou vo virkriti. Pre Kaphy môže byť príliš ochladzujúce a zvyšovať tvorbu opuchov, hlienu a spôsobovať únavu.
Príprava:
Sušené ovocie je vhodnejšie pre kaphy, dráždi (zvyšuje) a prispieva k tvorbe črevných plynov a nadúvania. Ovocné džúsy zvyšujú kaphu. Sú chladivé a laxatívne a môžu zvyšovať vatu a redukovať tráviaci oheň, najmä ak sa nevhodne kombinujú s jedlom
Varené ovocie je vhodnejšie pre vatu (a kaphu). V kombinácii so sladkým korením ako je škorica, zázvor, kardamon a klinčeky, je ľahšie stráviteľné. Ak sa kombinuje so soľou, hlavne s kyslím ovocím, tak je vhodnejšie pre vatu. To zahŕňa citrón a limetku. Kyslé ovocie s cukrom je vhodnejšie skôr pre pittu.
Kombinácie:
Ovocie sa dobre nekombinuje s inými potravinami, lebo je sladké. Väčšina ovocia by nemala byť konzumovaná s iným jedlom a je najvhodnejšie ho konzumovať osve. Kyslé ovocie sa kombinuje lepšie. Ovocie ako citróny, ananás, papája alebo brusnice je možné jesť s inými jedlami.
Ovocie sa môže jesť s celozrnnými obilninami, špeciálne s ryžou a takisto so pšenicou, ale iba v prípade, ak sa nekombinujú ešte s ďalšími potravinami.
Sladké ovocie, ako sú jablká, sú v poriadku s mliekom alebo jogurtom. Ale musíme podotknúť, že nepomáhajú mliečnym produktom v kombináciách s iným jedlom, čiže ak, tak iba spolu.
Čas:
Sladké ovocie je lepšie konzumovať poobede. Svojou sladkou kvalitou môže byť ťažké a studené na trávenie v kapha čase (ráno od 6h do 10h). Kyslé ovocie je vhodné doobeda al. ráno, pomáha naopak skvapalňovať, čiže zároveň redukovať kaphu.
Väčšinu ovocia je najvhodnejšie konzumovať v ich čase zretia, čo je najmä leto a skorá jeseň. V horúcom tropickom podnebí, môže byť konzumované po celý rok, ale iba čisto ovocná diéta nie je odporúčaná pre dlhšie obdobie. Mala by byť balansovaná s obilninami a mliečnymi výrobkami. Cez zimu je ovocie príliš chladiace a rozptylné, a môže mať oslabujúci efekt. Avšak, niektoré ovocie dozrievajúce na jeseň, pokiaľ je aj a dobre uskladnené (ako jablká), môže byť veľmi prospešné v zime, hlavne keď je tepelne upravené.
Protilátky:
Väčšina ovocia alebo štiav môžu byť balansované pre trávenie tým, že sa zohrejú a pridá sa do nich sladké korenie ako zázvor, kardamon, klinčeky a muškátový orech. A takisto samotná tepelná úprava ovocia tiež pomáha.
ZOZNAM VYBRANÝCH DRUHOV OVOCIA:
Jablká
Jablká sú sladké, trpké a niekedy kyslé chuťou, s chladiacou energiou a sladkým efektom po trávení. Znižujú pittu a trosku kaphu, ale v nadmernom množstve zvyšujú vatu. Varené, hlavne s korením ako škorica, alebo ako jablková šťava získavajú neutrálnu energiu a sú vhodné aj pre Vatu. Jablká sú trpké, čistiace krv a osviežujúce. Sú vhodné pri hnačke, črevné krvácanie alebo pri tvorbe vredov. Vysoký obsah pektínu pomáha viazať stolicu a hoja poškodenú sliznicu. Kyslé jablká sú vhodnejšie pre vatu, ale v nadbytku môžu zvýšiť pittu. Jablčné semiačka su toxické a nemali by sa konzumovať.
Marhule
Marhule sú sladké, chladivé a majú sladký efekt po trávení. Znižujú vatu a pittu a zvyšujú kaphu. V nadbytku, môžu narúšať pittu. Zaháňajú smäd a pomáhajú pri kašli a horúčke. Kôstky z marhúľ sú vhodné pre konzumáciu v prípade vážneho a suchého kašľa. Sú laxatívne a pomáhajú redukovať nádory, avšak sú trochu toxické.
Banány
Banány sú sladké, trpké, chladiace a majú kyslý efekt po trávení. Znižujú vatu a zvyšujú kaphu. Všeobecne znižujú pittu, ale v prípade vysokej pitty, napríklad pri vredoch, ju môžu zvýšiť kvôli ich kyslému efektu po trávení. Čiže môžu prispieť k zhoršeniu stavu v prípade existujúcich vredov.
Banány sú trpké, osviežujúce, laxatívne, vyživujúce a tonizujúce. Sú ťažšie a posilňujúce ako iné ovocie, obsahujú menej vody a viac solídnej zložky. Ale môžu byť pre niekoho ťažšie na trávenie. Ako tonizujúce jedlo sú banány vhodné s mliekom alebo ryžou, s ktorými vytvoria plnohodnotné jedlo. Takéto jedlo je vhodné jesť vo veľmi oslabenom zdravotnom stave, v prípade anémie (obsahujú železo), vhodné je pre slabučké deti, najlepšie s kardamonom, zázvorom alebo škoricou. Nezrelé banány pomáhajú pri hnačke, bakteriálnej dyzentérii, kašli, alebo pri krvácaní z pľúc, môžu sa konzumovať aj malými deťmi.
Brusnice
Brusnice sú trpké chuťou, sladké počas trávenia a chladivé a sladké po trávení. Znižujú pittu a kaphu, ale zvyšujú vatu. Sú močopudné, čistia krv a zastavujú krvácanie. Šťava z brusníc je vhodná pre pittu a v pitta zvýšených stavoch, ako je pálenie pri močení, kamene v močovom systéme, pri infekciách, ako aj pri kožnom výseve a toxicite krvi. Pomáhajú znižovať opuchy. Brusnice ako aj šťava z nich sa pripravuje s veľkým množstvom cukru, čo je na škodu a neguje to ich liečivú schopnosť.
Čerešne
Čerešne sú sladké a kyslé, trošku zahrievajúce a majú sladký efekt po trávení. Znižujú vatu a zvyšujú kaphu. V nadbytku, hlavne keď sú kyslé, tak zvyšujú kaphu. Čistia krv a sú tonizujúce pre srdce, prispievajú k tvorbe krvi a plazmy. Čierne čerešne sú silnejšie v tomto smere. Šťava z nich ma silné medicínske účinky.
Datle
Datle sú sladké chuťou a v trávení, a majú ochladzujúci efekt po trávení. Znižujú vatu a pittu a zvyšujú kaphu. Ak sú sušené, tak dráždia vatu. Sú výživné, tonizujúce, afrodiziakum a posilňujúce najviac zo všetkého typu ovocia. Sú takisto laxatívne, osviežujúce, ukĺudnujúce a znižujú teplotu. Kombinujú sa dobre s ryžou alebo inými obilninami. Tú dobrým tonikom spolu s mandľami. Môžu sa užívať spolu s mliekom. Sú vhodné pre slabučké deti, pre rekonvalescencii po ochoreniach, pri pľúcnych ochoreniach ako aj astme. Zvyšujú tvorbu spermií a posilňujú reprodukčný mužský aj ženský systém. Môžu sa pridávať do bylinných formúl pre ich tonizujúcu schopnosť.
Figy
Figy sú sladké, trpké, chladivé a sladké. Znižujú vatu a pittu a zvyšujú kaphu. V nadbytku, sušené figy zvyšujú vatu. Sú výživné, ukľudnujúce a laxatívne. Pomáhajú odstraňovať močové kamene a harmonizujú pečeň a obličky. Sú vhodné pri chronickom kašli, a ak chceme zvýšiť váhu. Biela šťava z figových listov je nápomocná pri ranách, popáleninách, popraskaných perách a pod.
Hrozno
Hrozno je sladké alebo kyslé, záleží od typu, chladivé energiou a sladké po trávení. Znižuje vatu a pittu, zvyšuje kaphu. V nadbytku, kyslé hrozno je zahrievajúce a zvyšuje pittu. Hrozno je osviežujúce, zaháňa smäd, vyživujúce, močopudné, zastavuje krvácanie a laxatívne. Je vhodné pri anémii, krvácaní, ochoreniach srdca a oslabujúcich ochoreniach. Tmavé hrozno prospieva k tvorbe krvi. Hrozno pomáha aj pri sťaženom, pálivom a bolestivom močení, pri chronickej bronchitíde a DNE. Hroznová šťava sa odporúča aj pri horúčkach. Hrozno pomáha aj pri prekyslení, ale nesmie byť konzumované na plný žalúdok. Hrozienka sa môžu pridávať do bylinných preparátov, aby zvýšili ich tonizujúcu schopnosť, týka sa to hlavne krvi. Takisto sa odporúčajú v stavoch oslabenia a málinko zvyšujú kaphu.
Grep
Grep je kyslý a trochu horký, jemne zahrievajúci a kyslý po trávení. Znižuje vatu, jemne zvyšuje pittu a pomáha v rozpúšťaní kaphy. Je vhodný pre konzumáciu ráno, lebo odstraňuje hlien vytvorený počas noci. Grep je stimulant, pomáha vykašliavaniu a je trpký. Pomáha tráveniu cukru a tuku, a je vhodný pri znižovaní váhy. Stimuluje peceň a tvorbu pankreatických enzýmov.
Citrón
Citrón je kyslý, horký a trpký chuťou, s chladivou energiou a kyslým efektom po trávení. Znižuje vatu a v nadbytku, kvôli svojej kyslej povahe, zvyšuje pittu. Ma redukčný efekt na kaphu v hlbších tkanivách, môže kaphu zvyšovať v plazme. Ak sa kombinuje so soľou, tak zmierňuje vatu. Šťava z citróna je stimulant, osviežujúca, zaháňajúca smäd, vykašlávajúca a sťahujúca. Je vhodná v lete, hlavne, ak sa užíva so soľou. Takisto je vhodný pri horúčkach v teple, takisto v prípadoch suchej kože a smäde. Zastavuje krvácanie z pľúc, obličiek, maternice a zažívacieho traktu. Je vhodný pri artritíde, dne a neuralgii. Šťava z citróna je vhodný tráviaci stimulant, pomáha pri pálení v oblasti srdca. Je vhodný na kloktanie v prípade zapáleného hrdla, opuchnutých a krvácajúcich ďasnách. S medom, je vhodný na uvoľňovanie hlienu a na redukciu tuku. Takisto stimuluje tok žlč a uvoľňuje žlčové kamene. Na vonkajšie použitie je vhodný pri bolestiach nervov alebo pri uštipnutí hmyzom. Je dezinfekčný. Citrónové šupky sú vhodné ako žalúdočný tráviaci stimulant a pomáhajú regulovať funkciu pečene a sleziny/pankreasu. Takisto pomáha pri trávení cukrov a sladkostí.
Limetka
Limetka je podobná citrónu, je kyslá, chladiaca a ma kyslý efekt po trávení. Menej zvyšuje pittu a môže negovať efekt alkoholu. Limetková šťava je vhodná pri búšení srdca, používa sa v prípade malárie, horúčiek a je vhodná na kloktanie.
Šupka z limety je stimulant, uvoľňuje kŕče v žalúdku, pomáha vykašliavaniu, a pomáha harmonizovať funkciu pečene. Používa sa do chutneys. Ako citrón, je vhodná v lete so štipkou soli pri prehriati od slnka.
Mango
Mango je sladké, kyslé, zahrievajúce jemne a ma sladký efekt po trávení. Znižuje vatu a zvyšuje kaphu a takisto znižuje pittu. Je upokojujúce, močopudné, sťahujúce a osviežujúce. Je vhodne pri slabom trávení a zápche, dodáva vitalitu. Šupky z manga sa môžu použiť pri hnačke, hemoroidoch. Nešúpané kyslé ovocie ja používa do pickles a pomáha tráveniu.
Melón
Melóny sú sladké, chladiace a sladké. Všeobecne znižujú pittu, ale zvyšujú kaphu a vatu. Sú močopudné, osviežujúce. Watermelon je vhodný v lete, pomáha pri preslnení. Takisto sa používa pri vysokých teplotách spojených so smädom a podráždením. Takisto pomáha pri pocitoch pálenia pri močení. Cantaloupe je jemnejší vo vlastnostiach a menej dáždi vatu. Melony je najlepšie konzumovať samotné a nemali by sa jest hneď po jedle, alebo pri hnačke.
Pomaranče
Pomaranče sú sladké a kyslé, chladivé a sladké po trávení. Znižujú vatu a zvyšujú kaphu. Všeobecne redukujú pittu, ale v prípade kyslých pomarančov ju zvyšujú. Sú stimulujúce, pomáhajú vykašliavaniu, osviežujú a zaháňajú smäd. Sú vhodné pri pľúcnych ochoreniach a diabete. Šupka je stimulant, uvoľňuje kŕče, vhodná pri kašli a vracaní a harmonizuje žalúdok.
Papája
Papája je sladká, trochu korenistá, jemne zahrievajúca a sladká po trávení. Znižuje vatu, ale jemne zvyšuje pittu a kaphu. Obsahuje prírodné enzýmy, ktoré pomáhajú tráveniu a môže nahrádzať nedostatok žalúdočných štiav. Je to veľmi posilňujúce ovocie, ľahké na trávenie a môže sa kombinovať s iným jedlom. Je tíšiaca, stimulačná, digestívna a laxatívna. Pomáha pri rekonvalescencii tráviacich orgánov. Je dobra pre pankreas, reguluje metabolizmus cukrov. Semiačka spôsobujú krvácanie a môžu spôsobiť potrat. Šťava z neošúpanej papáje obsahuje veľa enzýmov a má antiparazitálny účinok.
Broskyne
Broskyne sú sladké, kyslé, chladivé energiou a majú sladký efekt po trávení. Znižujú vatu a zvyšujú kaphu. Normálne znižujú pittu, ale pri akútnej pitte, ju môžu zvýšiť. Napríklad pri výseve na koži stav ešte zhoršia. Sú tíšiace, osviežujúce a laxatívne, vhodné pri teplote a kašli. Podporujú menštruáciu a zaceľujú poškodene tkaniva. Takisto sú vhodné pri nevoľnosti a vracaní. Nektárinky sú podobné, a vhodnejšie pre pittu.
Hrušky
Hrušky sú podobné jablkám. Sú sladké a chladivé. Znižujú vatu a pittu a zvyšujú kaphu. Sú sladšie a menej sťahujúce. Sú ukľudňujúce, nutričné, laxatívne, tonizujúce a pomáhajú pri kašli. Skvapalňujú kaphu. Posilňujú pľúca – avalambaka kapha, sú vhodné pri suchom kašli, hlavne ich šťava alebo sirup. Pomáhajú pri liečení pľúcnych ochorení v kombinácii s kardamonom, škoricou, klinčekmi a zázvorom. Sú vhodné pri teplotách, prekyslení, a ostatných pitta problémoch.
Ananás
Ananás je sladký a kyslý chuťou, chladivý a ma sladký efekt po trávení. Redukuje pittu a vatu, a jemne zvyšuje kaphu. Keď je príliš kyslý môže narušiť pittu. Je osviežujúci, močopudný a laxatívny. Obsahuje tráviace enzýmy a je vhodný tráviaci stimulant. Ananásový džús je vhodný hlavne pre pittu. Čistí peceň, pomáha pri prekyslení a žltačke. Takisto neguje efekt alkoholu.
Slivky
Slivky sú sladké alebo kyslé chuťou, záleží od druhu. Sú chladivé a majú sladký efekt po trávení. V nadbytku narúšajú pittu. Sú osviežujúce, zaháňajú smäd, čistia krv a sú laxatívne. Môžu spôsobovať kŕče a plyny.
Granátové jablko
Granátové jablko je sladké, trpké a kyslé, chladivé energiou a ma sladký efekt po trávení. Všeobecne harmonizuje všetky dóše, ale iba keď sú to tie sladké typy granátového jablka. Môže v nadbytku zvyšovať vatu. Je sťahujúce, čistí krv, tvorí krv, a je to asi najlepšie ovocie pre krv. Vhodnejšia je šťava. Čistí žlč a krv, a je vhodná pri žlčníkových kameňoch, prekyslení, horúčke, malárii. Vhodné je aj pri hnačke. Ma antiparazitálne účinky.
Maliny, čučoriedky, jahody
Jahody a čučoriedky sú väčšinou sladké a kyslé chuťou, zvieravé, keď sú neošúpané a chladivé energiou so sladkým efektom po trávení. Znižujú vatu a pittu a zvyšujú kaphu. Sú osviežujúce, zaháňajúce smäd a sťahujúce. Neošúpané maliny sú vhodné pri nadmernom močení a podporujú sexuálnu vitalitu. Čučoriedky budujú krv. Malinový list je sťahujúci a zabraňuje krvácaniu a pomáha pred potratom. Malinové korene sú takisto sťahujúce.
Čučoriedky čistia krv, osviežujúce a pomáhajú regulovať metabolizmus cukrov. Listy sú vhodne pri diabete, najmä v počiatočných stavoch.
Jahody sú sladké, trochu kyslé, ale aj trpké ak sú neošúpané, s chladivou energiou a sladkým efektom po trávení. Všeobecne znižujú vatu a pittu a zvyšujú kaphu. Môžu avšak zvýšiť pittu v pitta zvýšených kondíciách týkajúcich sa kože, sú iritujúce svojim povrchom.
Jahody sú osviežujúce, zaháňajúce smäd a čistia krv, ako maliny. Keďže rastu blízko zeme, tak sú menej satvické, obsahujú v sebe viac elementu zeme ako iné ovocie. List z malín je jemne sťahujúci a vhodný napoj pri acidite.
ZELENINA
Zelenina je väčšinou príjemná, nie príliš silná chuťou, jemná takisto svojou energiou a sladká v efekte po trávení. Ma viacero podskupín oproti ovociu. Všeobecne je satvická, ale menej ako ovocie, pretože väčšinou rastie pri zemi a je to menej vyvinuté jedlo ako ovocie.
Koreňová zelenina – väčšinou trochu ťažšia a viac nutričná energiou. Je vhodnejšia viac pre vatu a zvyšuje kaphu.
Listová alebo zelená zelenina – je väčšinou viac vysušujúca a ľahšia a vhodnejšia pre kaphu a pittu, a zvyšuje vatu. Má schopnosť čistiť krv. Patrí sem aj kapustová zelenina.
Pálivá zelenina – napr papričky al. cibuľa sú lepšie pre vatu a kaphu, agravujú pittu. Sú rajastické.
Nočné plody – ako napr zemiaky a baklažán, môžu vyprovokovať alergie u vata a pitta typoch. Tento efekt sa redukuje varením.
Diuretická zelenina – niektoré typy zeleniny sú močopudné alebo vysušujúce a sú vhodné pre kaphu. Napríklad mrkva, šaláty, veľká listová zelenina , petržlen, koriander, špargľa, žerucha, brokolica a zemiaky.
Nutričná zelenina – listová a trpká zelenina obsahuje dôležité vitamíny a minerály, ale neobsahuje stavebné látky, pretože je ľahká a porézna. To platí aj pre klíčky z alfa alebo slnečnice. Koreňová zelenina je najviac nutričná, hlavne hrubé korene. Nutričná zelenina je vhodná najmä v prípadoch úbytku, najmä ako curry jedlo a to zemiaky, bataty, cibuľa a jeruzalem artičoky.
Príprava:
– surová zelenina je vhodná pre pittu, ale iba ak agni – tráviaci oheň – nie je nízky
– varená zelenina je vhodná pre vatu a kaphu. Zeleninové šťavy majú chladivú energiu, hlavne ak sa užívajú studené a sú ľahké, môžu zvýšiť vatu
– varená zelenina s olejom alebo ghí a s korenim je lepšia pre vatu. Vyprážaná zelenina zvyšuje pittu aj kaphu – používanie soli pri varení je vhodné pre vatu
– grilovaná zelenina je často vhodná pre kaphu a vatu
– pickles a nakladaná zelenina je lepšia pre vatu a zvyšuje kaphu aj pittu
– konzervy sú tamastické a agravujú všetky dóše
– mrazená zelenina je lepšia ako v konzerve, ale takisto stráca svoju energiu mrazením
Kombinácie
Zelenina je väčšinou jemná a mierna a neutrálna v chuti. Kombinuje sa dobre so všetkými typmi potravín, hlavne obilninami a strukovinami. Výnimka je ovocie a iné jednoduché cukry.
Ľahká zelenina, ako je listová zelenina, je vhodná s celozrnnými obilninami ako ryža a pasta, ktoré ich v dobrom negujú.
Zelenina je vhodná na konzumáciu v čase jej sezóny. Zelená listová zelenina je najlepšia na jar a v skorom lete, ale aj na jeseň. Koreňová zelenina je vhodná na jeseň a v zime, aj sa lepšie uchováva.
Surová zelenina je najlepšia v neskorej jari a v lete, a varená zelenina v zime.
Protilátky
Chladivú povahu zeleniny môžeme negovať varením s korením ako je zázvor, kajenské korenie, cibuľa, ako aj octom, cesnakom, olejovými a korenistými dresingami.
Suchosť ľahkej listovej zeleniny sa odstraňuje varením s olejom, ghí, maslom, smotanou alebo syrom, dusením a v kombinácii vo forme curry jedál s ťažšou zeleninou a obilninami.
ZOZNAM VYBRANÝCH DRUHOV ZELENINY
Alfa klíčky
Alfa klíčky sú trpké, sladké, chladiace a palivé po trávení. Znižujú pittu a kaphu a zvyšujú vatu. Takisto zvyšujú agni. Čistia krv, sťahujúce a močopudné. Čistia krv a lymfu, redukujú tuk a tumory. Sú vhodné pri toxicite krvi ako je akné, vredy, rakovina kože, takisto aj pri artritíde, dne, opuchoch a nádoroch. Obsahujú veľa vitamínov a minerálov.
Artičoky
Artičoky sú sladké, trpké, chladiace a sladké po trávení. Znižujú kaphu a pittu a zvyšujú vatu. Ak sa užívajú s maslom alebo citrónom, tak sú vhodne aj pre vatu. Čistia krv, zastavujú krvácanie a sú močopudné. Čistia pečeň, a sú vhodné pri nadmernom krvácaní pri menštruácii.
Špargľa
Špargľa je sladká, horká, trpká, chladivá a sladká po trávení. Znižuje pittu a kaphu, ale zvyšuje vatu. Pozor pri vysokej pitte. Je vhodná pri čistení krvi na jar. Je močopudná, čistí krv a je vhodná pri infekčných a krvácajúcich ochoreniach močového ústrojenstva, reprodukčného systému ako aj pohlavných chorobách ako je herpes. Je vhodná pri horúčkach, opuchoch – aj srdcovo-cievneho pôvodu, dne a artritíde.
Avokádo
Avokádo je sladké, trochu zahrievajúce a sladké po trávení. Je olejnaté, ťažké a horšie na trávenie, je lepšie ho konzumovať s pálivým korením. Znižuje vatu, zvyšuje trochu kaphu a pittu. Je tonizujúce, tíšiace a zvláčňujúce. Vyživuje pečeň, pľúca, pokožku a buduje krv a svaly. Je vhodné pri regenerácii a úbytku.
Fazuľa
Zelená fazuľa je sladká, trpká, chladivá a sladká po trávení. Znižuje pittu a kaphu, ale v nadbytku zvyšuje vatu. Čistí krv, je močopudná a sťahujúca, čistí pečeň a krv.
Fazuľové klíčky – ako napr. mungo klíčky sú trpké, sladké, chladivé a sladké po trávení. Znižujú pittu a kaphu, a v nadbytku zvyšujú vatu. Majú vlastnosti ako fazuľa všeobecne. Čistia krv, priaznivo pôsobia pri prekyslení a proti horúčke. Ničia toxíny, čistia peceň a žlč, a sú vhodné pri alkoholizme a hyperacidite.
Repa
Repa je sladká, trochu zahrievajúca a sladká. Znižuje vatu, ale môže zvýšiť kaphu a pittu v nadbytku. Čistí krv, tíši, je laxatívna a tonizujúca. Buduje krv a podporuje menštruáciu. Šťava z repy ma silné medicínske vlastnosti, ale agravuje všetky dóše.
Dužinatá paprika
Dužinatá paprika je sladká, trpká, chladivá a sladká. Znižuje pittu a kaphu, ale zvyšuje vatu v nadbytku. Čistí krv a osviežuje. Je členom nočných plodov.
Skupina listovej zeleniny
Táto zelenina je väčšinou trpká, sladká, chladivá a pálivá po trávení. Je ľahká, vysušujúca a čistiaca. Znižuje pittu a kaphu a zvyšuje vatu. Je trochu rajasticka v kvalite. Herbálne, je čistiaca krv, močopudná a sťahujúca.
Brokolica – väčšinou čistí krv a pečeň
Brussel sprouts – malé kapustičky – zvyšuje vatu
Čínska kapusta – tvorí plyn – vatogenická , preto sa nakladá, aby sa zmiernil tento efekt, je sťahujúca.
Karfiol – je sladký a satvický, sladký po trávení. Ma nutričné hodnoty. Dobre sa kombinuje s mliečnymi výrobkami s maslom, ghí a mliekom.
Kel a kaleráb – čistia krv, detoxikujú, ale zvyšujú vatu
Mrkva
Mrkva je sladká, pálivá, zahrievajúca a sladká po trávení. Znižuje vatu a kaphu, ale v nadbytku zvyšuje pittu. Mrkvová šťava môže agravovať vatu jej chladivou energiou a môže byť ťažká na trávenie svojou sladkou povahou. Preto sa neodporúča vatam absolvovať detox na mrkvovej šťave.
Mrkva je močopudná, stimulačná, podporuje tok krv, buduje krv, čistí oči. Je vhodná pri opuchoch, žltačke a chronickej hepatitíde. Takisto čistí krv a je antiseptická. Externe sa môže použiť mrkva na vredové rany. Semiačka z mrkvy sú zahrievajúce, stimulačné, proti kŕčové, vyvolávajú potrat.
Zeler
Zeler je trpký, sladký a slaný chuťou, chladivý a palivý po trávení. Znižuje pittu a kaphu, zvyšuje vatu a obsahuje veľa minerálov pre všetky tri dóše. Je močopudný a pôsobí dobre na nervovú sústavu. Čistí myseľ, emócie a podporuje vnímanie. Zvyšuje element priestoru, je vhodný na meditáciu. Je podobný gotu kole – brahmi. Čistí krv a je vhodný pri urogenitálnych infekciách.Semiačka ničia kamene, sú vhodné pri artritíde a dne. Proti kŕčové, uvoľňujú plyny. Ajwan sem patrí.
Štipľavé papričky
Tzv chillies sú pálivé, horúce a pálivé. Znižujú kaphu a vatu a veľmi narúšajú pittu a agni. Pomáhajú páliť amu. Sú stimulačné, podporujú potenie a trávenie. Sú vhodné pri nachladnutí, upchatiach a oslabení, nedostatku apetítu a netrávení, ako aj pri parazitoch, sú rajastické. Môžu prehriať krv a vedu k infekciám a horúčkam.
Koriander
Koriander je pálivý, chladivý a palivý po trávení. Je všeobecne vyrovnávajúci, ale môže v nadbytku zvýšiť vatu. Je špecifický pri vysokej pitte. Je to stimulant, močopudný, vyvoláva pot a pôsobí proti horúčke. Je vhodný pri alergiách kože, zapálenom hrdle a hyperacidite. Čistí krv, žlč, je vhodný pri infekciách močového systému. Šťava môže byť aplikovaná externe pri ochoreniach kože. Je protilátkou pri príliš pálivých jedlách typu salsa, chillies, curry jedlá a jogurt.
Kukurica
Čerstvá kukurica je sladká, trochu zahrievajúca, sladká po trávení. Je to veľmi vybalancovaná zelenina. Znižuje kaphu, a v nadbytku zvyšuje pittu a vatu. Je výživná a posilňujúca, a nie až tak vysušujúca ako obilie. Kukuričné vlasy sú tiež liečivom, sú chladivé a močopudné, vhodné pri žltačke, žlčových kameňoch, obličkových kameňoch, močových infekciách, opuchoch a mnohých kapha a pitta kondíciách.
Uhorka
Uhorka je sladká, trpká, chladivá a sladká po trávení. Znižuje pittu a zvyšuje vatu a kaphu. Je dobrá v lete, zaháňa smäd, osviežuje, močopudná a vhodná pri infekciách močového systému, alebo slabom močení.
Baklažán
Baklažán je sladký, horký, chladivý a sladký po trávení. Znižuje pittu a zvyšuje kaphu a vatu. Je to nočný plod, môže agravovať pittu. Môže sa konzumovať s cesnakom, variť, dusiť. Je nutričný. Je vhodný pri regenerácii po horúčkach.
Hríby
Hríby sú všeobecne sladké, trpké, chladivé a sladké. Znižujú pittu, ale zvyšujú kaphu a aj vatu. Môžu byt ťažké na trávenie, zvyšujú amu, sú tamastické a nemali by sa nadmerne konzumovať hlavne v prípadoch prítomných vredov, infekciách, spôsobujú úpadok – starnutie.
Cibuľa
Cibuľa je palivá, sladká, zahrievajúca a sladká. Znižuje vatu a kaphu a zvyšuje pittu. Ak je dobre varená, tak menej zvyšuje pittu. Surová spôsobuje vetry a zvyšuje vatu. Je iritujúca, rajastická, ak nie je poriadne uvarená. Je stimulačná, vyvoláva potenie, afrodiziakum a vykašliavajúca. Je vhodná pri nachladnutiach, oslabení ako aj pri sexuálnej slabosti. Ak sa varí s ghi alebo olejom, môže byť posilňujúca a dáva silu k fyzickej práci.
Petržlen
Petržlen je pálivý, trpký, zahrievajúci a pálivý. Je vybilancovaný, znižuje kaphu a vatu a zvyšuje v nadbytku pittu. Je najlepšou zeleninou pre vatu. Je stimulačný, močopudný, čistí krv. Vhodný pri opuchoch, výsevoch na koži, ak je problematická a meškajúca menštruácia, žlčových kameňoch, obličkových kameňoch, hypochondrických bolestiach. Je bohatý na vitamíny a minerály, čistí krv a lymfu.
Zemiaky
Zemiaky sú jemné, trpké, chladivé a sladké po trávení. Sú všeobecne vhodné pre všetky tri dóše, hlavne korenené. Môžu agravovat pittu a vatu, lebo sú to nočné plody. Sú nutričné, posilňujúce, zastavujú hnačku, vylepšujú absorpciu živín. Môžu byt tažké a aj suché na trávenie. Vaty by ich mali konzumovať s ghí. Alebo dusené, alebo varené. Kaphy radšej pečené. Sú tonizujúce, močopudné, sedatívne, uzemňujúce, podporujú tvorbu mlieka u kojacich matiek.
Reďkovka
Reďkovka je palivá, trpká, zahrievajúca a pálivá. Znižuje kaphu, ale zvyšuje pitu a vatu. Je stimulačná, vykašliavajúca, ale aj proti kašľu, je podobná horčici. Pomáha pri trávení ťažkého jedla. Pre vatu môže byť ťažšia na trávenie, lebo je porézna.
Špenát
Špenát je jemný, trpký, chladiaci a pálivý po trávení. Znižuje kaphu a zvyšuje vatu. Normálne znižuje aj pittu, ale v nadbytku ju môže agravovat svojim oxalickými kyselinami. Čistí krv, je tíšiaci, zjemňuje membrány. Je dobrý pri kašli, hlavne suchom s pálčivým pocitom na pľúcach.
Paradajky
Paradajky sú sladké, kyslé, zahrievajúce a kyslé po trávení. Znižujú vatu, a iba trochu zvyšujú kaphu. Pretože sú kyslé, tak so soľou môžu zvýšiť pittu. Ich kyslosť môže byt eliminovaná s cukrom. Čerstvé paradajky sú vhodnejšie ako omáčky. Sú osviežujúce, zaháňajú smäd, pomáhajú cirkulácii a budujú krv. Môžu agravovať už existujúci toxický stav krvi. Sú dobré pre srdce, znižujú cholesterol a hypertenziu.